De Persgroep

"Je hebt enorm veel creatieve vrijheid, maar dus ook verantwoordelijkheid, over je item."

Op dit moment werkt Nino als samensteller/verwerker voor AD NieuwsMedia bij de Persgroep. Hij is hier bezig voor ontzettend veel verschillende nieuwstitels. Bij De Persgroep heb je zelf de touwtjes in handen waardoor er veel creativiteit in de items zit. Lees hier Nino’s verhaal:

Bij de Persgroep werk ik als samensteller/verwerker voor AD NieuwsMedia. Dit houdt in dat ik voor alle nieuwstitels van de Persgroep (Algemeen Dagblad, Brabants Dagblad, de Gelderlander etc.) video items monteer. De items variëren van snel nieuws tot uitgebreide reportages. Een dag bij de Persgroep begint, afhankelijk van je dienst, vaak met een korte briefing over opvallende gebeurtenissen, die eventueel verwerkt kunnen worden tot een leuk item. Vervolgens duikt iedereen weer achter zijn edit-set en kan er gewerkt worden. Het videoteam bevindt zich tussen alle andere afdelingen van de Persgroep, aangezien er in een grote open ruimte wordt gewerkt. De communicatie tussen collega’s verloopt hierdoor soepel, en je kan altijd snel bij iemand terecht met vragen.

‘’Je hebt enorm veel creatieve vrijheid, maar dus ook verantwoordelijkheid, over je item.’’

Wat betreft de video items wordt alles geregeld vanuit een centraal systeem: Trello. Hier kan een redacteur of verslaggever een callsheet en een korte opzet van een item in kwijt, waarna een beschikbare verwerker er mee aan de slag kan. Je hebt enorm veel creatieve vrijheid, maar dus ook verantwoordelijkheid, over je item. Je kan het item helemaal naar je hand zetten. Wanneer je klaar bent kijkt een eindverantwoordelijke van de videoafdeling naar je item, voordat deze naar eindredactie doorgezet kan worden. De eindverantwoordelijke is vaak ook degene waar je terecht kan met vragen. Persoonlijk vond ik het in eerste instantie lastig om inhoudelijk sterke items af te leveren. Ik was meer tijd kwijt aan het opzetten van een journalistiek sterk verhaal dan het editten zelf. Naarmate ik wat geroutineerder raakte, merkte ik dat ik de ‘stijl’ van de items aardig te pakken had. Bij de Persgroep krijg je al gauw door hoe je een leuk, maar vooral nieuwswaardig item in elkaar kunt zetten. Naast dat er hard gewerkt wordt is er zo nu en dan ook tijd voor een praatje en er kan zelfs getafeltennist worden tijdens de lunch. De sfeer heb ik als zeer fijn ervaren en er is een goede mix van jong en oud, waardoor de creativiteit bruist. Bij de Persgroep zijn ze van alle markten thuis, zo maken ze ook een eigen ochtendshow: De Ochtendshow To Go. Hier ben je als verwerker verantwoordelijk voor beeldvullers, overstarts en instarts. Hier is het van belang dat alles voor de deadline af is, zodat de uitzending op tijd af is. Een goede uitdaging wat betreft onder druk presteren dus! Als je werkt bij de Persgroep ben je eigenlijk voor heel even regisseur en heb je zelf de touwtjes in handen. Dit maakt het werk erg belonend en zorgt er voor dat de meest creatieve items online verschijnen.

of

T: